Nieuws

Makkelijkere Balkumse Kwis (28 dec.)

Makkelijkere Balkumse Kwis (28 dec.)

Op vrijdag 28 december vindt alweer de vijfde editie plaats van de Balkumse Kwis. In korte tijd is de kwis hèt evenement geworden van Balkum en Mirroi in de kerstvakantie. Dit jaar belooft de commissie een makkelijkere en kortere en speelsere kwis dan voorgaande jaren. Een gesprek met Katherine van Roosmalen van de Kwiscommissie.

Hoe gaat het me de voorbereidingen?
Het gaat goed! We liggen aardig op schema. Dat mag ook wel als je al vanaf het begin van het jaar weer bezig bent. Een maandje na de feestavond hebben we een evaluatie gehouden waarbij de formulieren die door de teams ingevuld zijn een grote rol spelen. Meteen daarna gaan we weer aan de slag. Op dit moment zijn de vragen zo goed als af en richten we ons op het maken van het boekje, de concrete invulling van de diverse opdrachten en het hele logistieke verhaal.

Kunnen we weer zo’n pittige kwis verwachten als vorig jaar?
Uit de evaluatieformulieren, de antwoorden in de krant van vorig jaar en wat we op straat hoorden bleek dat we een verkeerde inschatting gemaakt hadden van de hoeveelheid en de moeilijkheidsgraad. We zijn er van uit gegaan dat als het te veel of te moeilijk is, er een keus gemaakt wordt voor de onderwerpen die je liggen. Maar zo werkt het niet: alle teams zijn zo fanatiek dat ze zich uit de naad werken om alles af te krijgen. Daar hebben we van geleerd: dit jaar zal het minder, makkelijker en speelser van opzet zijn.

Maakt de commissie ook zelf de vragen?
Ja, we maken alle vragen en opdrachten zelf. Doordat alle vragen van kwissen in omliggende dorpen online staan is het onmogelijk daar iets van te gebruiken. Bovendien werken wij met een thema, zodat de invulling compleet anders is dan in de vragenboekjes van andere kwissen.

Kun je vast een tipje van het thema oplichten?
Zeker werken we weer met een thema! Dat maakt het voor ons extra interessant qua aankleding en invulling van de kwisavond. Op de braderie heb je door het bellen van een telefoonnummer al een hint kunnen krijgen en wellicht volgt er nog wat via social media. Voor nu kan ik alleen maar zeggen dat het geheel heel speels zal zijn. En we vieren natuurlijk ons eerste lustrum! Ook de Mirroise bok en de buitenopdracht komen terug.

Is het moeilijk om na 5 jaar nog originele vragen te bedenken?
Dat wordt niet eenvoudiger. Maar het werken binnen een thema is dan een voordeel: het kadert het soort vragen in, waardoor er ook veel overblijft voor andere keren. Tijdens onze brainstormsessies komen er elke keer toch weer unieke ideeen op tafel. Een frisse kijk door nieuwe aanwas in de commissie helpt ook enorm.

Heb je tips voor deelnemende teams?
Zorg voor een gemeleerd gezelschap. Niet alleen knappe koppen, maar ook handige Harry’s, Crea Bea’s en soepele Sjorsen kunnen hun specialiteiten inzetten. En mensen die goed kunnen googlen bewijzen elk jaar dat ze zeer waardevol zijn. Dat goed internet, een goede fiets en zaklamp, iemand voor de catering en een kist vol verkleedkleren onontbeerlijk zijn weten de meeste teams inmiddels wel.

Inschrijven
Op vrijdag 28 december worden de captains rond 17.45u verwacht in Den Durpsherd om gezamelijk de avond om 18.00u te kunnen openen. Inschrijven kan via www.balkumsekwis.nl. Je wordt doorgelinkt naar de site van Eventbrite waar je het inschrijfformulier kunt invullen en meteen kunt betalen (€ 17.50) met Ideal. Het inschrijfticket komt dan vanzelf in je mailbox. Dit ticket breng je mee als je het vragenboekje komt halen in Den Durpsherd.  De feestavond vindt plaats op 19 januari 2019 in Den Durpsherd. Aan het begin van de avond zal de prijsuitreiking plaatsvinden waarna het feestje met band TILT en dj Marcel V zal duren tot de late uurtjes.

De commissie bestaat uit Astrid Berkers, Martien Swanenberg, Karin Molijn, Peter van Breugel, Marvin Molijn, Paul van Lith, Monique Renders, Cor Thissen, Jeroen van den Broek, Rob Hendrickx en Katherine van Roosmalen.

Comments are closed.