Nieuws

Lezing: Van Oeros tot Holstein donderdag 29 oktober

Lezing: Van Oeros tot Holstein donderdag 29 oktober

Lezing Heemkundekring De Plaets.

Onze relatie tot de koe is al duizenden jaren oud. In de grotten van Lascaux in Frankrijk zijn verschillende eeuwenoude tekeningen gevonden van koeien of stieren. En door de eeuwen heen hebben schilders en tekenaars vaak de relatie tussen koe en mens vastgelegd.

 

Het uiterlijk van de koe lijkt in al die jaren niet veel te zijn veranderd. Toch zien we dat rond 1600 er steeds meer aandacht komt voor het fokken van bepaalde koeienrassen. En vanaf plusminus 1900 kunnen we door de stamboekregistratie de doorontwikkeling van gewenste eigenschappen terug volgen. Met de opkomst van Kunstmatige Inseminatie (KI) na de Tweede Wereldoorlog is het heel hard gegaan met de speciale kenmerken van de verschillende rassen.  Momenteel loopt het aantal boerenbedrijven in onze gemeenschap snel terug, terwijl we nog maar een halve eeuw geleden een veelvoud aan kleine boerenbedrijfjes hadden.

 

De koe levert ons niet alleen voeding, ook andere, minder voor de hand liggende, delen van de koe komen we in ons dagelijks leven tegen.

 

Op donderdagavond 29 oktober 2020 verzorgt Heemkundekring De Plaets een lezing over dit unieke dier en haar invloed op ons dagelijks leven.  Over de historie en hoe door de jaren van zorgvuldige kruising heen een ras is ontstaan met veel sterke eigenschappen.

 

Theo Danen zal ons met behulp van foto’s en allerlei voorwerpen meevoeren op een reis, die ons uit het verleden meeneemt naar hoe we de koe nu allemaal kennen.

 

Nieuwsgierig geworden?
U bent van harte welkom op donderdagavond 29 oktober a.s. om 20.00u. De toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening. Na afloop wordt een financiële bijdrage op prijs gesteld.

 

Vanwege de corona-richtlijnen is aanmelding vooraf via mail of telefoon nodig.

Tel: 073 – 5038368 Mobiel: 06-24793978

E-mailadres:  secretaris@deplaets.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *